Kennismaken met Rinette Reynvaan (bestuurslid)

In maart 2010 belde Piet Sleeking, lijsttrekker en politiek leider van Beter Voor Dordt, om te praten over de functie van wethouder. Beter Voor Dordt boekte een eclatante verkiezingsoverwinning en mocht drie van de vijf wethouders leveren. Voor ik het wist zat ik aan de onderhandelingstafel namens deze lokale partij.

Zonder ook maar enige raadservaring begon ik enthousiast aan deze nieuwe baan. Door mijn kennismaking met fractie, collegeledenen ambtelijke organisatie kreeg ik meer inzicht in wat er van mij werd verlangd. Ik ben zeer blij met mijn rol als wethouder en met mijn portefeuille. Ik krijg daar veel energie van. Vooral omdat mijn portefeuille is gericht op inwoners en je echt iets kunt betekenen voor mensen en verenigingen. Dordrecht had gelukkig de goede traditie nieuwe wethouders naar de wethouderscursus van Publiek Domein (inmiddels eengoede samenwerkingspartner van de Wethoudersvereniging) te sturen. In een groep van negen startende wethouders deelden we, onder deskundige leiding, onze eerste ervaringen. Daar heb ik veel van geleerd en veel vertrouwen van gekregen!

Een aantal van deze wethouders is net als ik een tweede collegeperiode ingegaan en nog steeds komen we bij elkaar. Naast continueren van de cursus in onze gemeenten zoeken we elkaar op tijdens landelijke activiteiten. We delen naast informatie ook lief en leed; een ware vriendschap isontstaan!

De Wethoudersvereniging biedt naast een cursus voor startende wethouders ook bijeenkomsten met inhoudelijke thema’s, intervisie voor ervaren wethouders, coaching door collega’s voor beginnende wethouders en als hoogtepunt de jaarlijkse 24-uurs Wethoudersconferentie. Het is zeer zeker de moeite waard om hieraan deel te nemen. Met meer inhoudelijke bagage, maar ook met de nodige contacten kom je hier altijd rijker van terug om vervolgens vol energie aan de slag te gaan.

De vereniging, met een groot aantal leden, heeft veel contacten met VNG, zusterverenigingen en ministerie, en zet zich naast kwaliteitsverbetering in voor de positie van wethouders. Eigenlijk moeten alle wethouders lid van onze Wethoudersvereniging zijn! Toen er in het voorjaar van 2013 een vacature kwam in het bestuur twijfelde ik geen moment te solliciteren. Ik vind het een eer lid te mogen zijn van dit bestuur. Het lijkt me een uitdaging na mijn wethouders-carrière anderen te coachen!