Roep om snelrecht!

Den Haag - Het invoeren van snelrecht voor bedreigingszaken moet een eind maken aan agressie tegen lokale politici.

Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de Wethoudersvereniging, ziet dat bedreigingen van politieke ambtsdragers ’aan de orde van de dag’ zijn. Het komt echter vrijwel nooit tot een rechtszaak en daar is actie voor nodig. Lokale bestuurders die met agressie en intimidatie te maken hebben, moeten wat Van Gool betreft vaker aangifte doen.

Daartoe moet het kabinet een campagne onder bestuurders starten, en onderzoeken of er snelrecht ingevoerd kan worden voor dit soort zaken. Zo zien slachtoffers en daders direct dat er wat met de aangifte gedaan wordt. „Niet omdat wij een voorkeursbehandeling verdienen. Maar de publieke besluitvorming staat door dit soort bedreigingen onder druk en dat raakt ons allemaal.”

Van Gool reageert hiermee op het nieuws dat in Emmen een wethouder moest onderduiken omdat er dreiging vanuit motorclub No Surrender zou zijn nadat hij hun clubhuis had gesloten.

BRON